вівторок, 17 березня 2020 р.


Дистанційне завдання  під час карантину  16-20.03.2020 р.20.03.2020   Всесвітня історія   Клас  6 А / Г                                                                                                             


«Життя коротке, але

слава може бути вічною».


Цицерон
Тема: Римська імперія. Октавіан Август.
Мета: характеризувати процес становлення Римської імперії,проаналізувати імператора Октавіана Августа як історичного та політичного діяча, розвивати увагу пам’ять, мислення, навички роботи в парах, з історичними та візуальними джерелами, вміння аналізувати та робити висновки, виховувати учнів у дусі патріотизму, національної свідомості та гідності.
Обладнання: підручних, історичні джерела, карта, роздатковий матеріал, презентація,відео https://www.youtube.com/watch?v=u2ZWLiJkTEQ ( Октавіан Август – римський імператор)
Тип уроку: комбінований
Основні терміни і поняття:тріумвірат, принцепс, принципат, імператор, імперія, меценат, префект.
Основні дати та події: 43 р. до н.е. – Другий тріумвірат;
27 р. до н.е.- встановлення принципату Октавіана Августа.
Персоналії: Октавіан Август
План
1.Другий тріумвірат
2. Чому правління Октавіана Августа називають принципатом?
3. Якою була внутрішня та зовнішня політика Октавіана Августа
4. Як ідею величі Риму за правління Октавіана втілювали в літературі та архітектурі?
Завдання : & 44, питання ст.193-194, вивчити терміни.
Розв'яжіть хронологічну задачу.
Як би відповів римлянин на запитання: у якому році почалося правління як імператора Октавіана Августа? Обчисліть, скільки років воно тривало? Рік заснування Риму, від якого римляни рахували своє літочислення-753 р до н.е.



І. Організаційний момент
ІІ. Перевірка домашнього завдання
Гра «Пригадай подію»
148р.до н.е.-?(Македонія стала                                  )
146р.до н.е.-? (Греція перетворена на                                                        )
133 р. до н.е-?(Пергамське царство та Іспанія –                    )
60р. до н.е.-? (утворення Першого                        )
53р. до н.е.-? (Марк Красс розпочав війну                              і               )
47р.до н.е.-? ( Перемога Цезаря в Сирії над                                        )
44 р. до н.е -? (                                         )
Дидактична гра «Конверт – сюрприз»
Необхідно скласти зі слів визначення і назвати поняття.
1.Раби в Римі, які виступали в боях для розваги римських громадян. (                      )
2.У Давньому Римі союз трьох політичних діячів задля захоплення найвищої влади.
 (                     )
3.Посадова особа у Давньому Римі, наділена необмеженою цивільною та військовою владою, яку призначав сенат на 6 місяців.(                       )
4.Прибічники правління Сенату й противники реформ.(                       )
5.Грошові виплати, які накладалися державою, що перемогла, на державу що зазнала поразки. (                           )
6.Урочистий вїзд і хода Римом полководця та армії. (                     )
7. Корінне населення, що належало до родової громади за давніших часів у Давньому Римі. (                        )
8.Рада старійшин, яку обирали з патриціїв. (                )
9. Представник у римській республіці, обраний плебеямидля захисту їхніх інтересів.
(                 )
10.Держава, якою керують люди , обрані народом на певний термін. (                            )

ІІІ Мотивація навчальної діяльності
1.Робота з візуальним джерелом
Розгляньте портрет. Як ви вважаєте це зображення митця чи імператора?
Чому ви так вважаєте?
Яким він міг бути правителем?
Біографічна довідка - Гай Юлій Цезар Октавіан
Результат пошуку зображень за запитом октавіан август картинка
Август Октавіан, римський імператор (63 р. до н.е.-14 р. н.е.).  Август - почесне ім'я, присвоєно сенатом у 27 р. до н.е. Гай Октавій - ім'я, дане при народженні. З 44 р. до н.е. відомий як Гай Юлій Цезар у відповідності з ім'ям свого прийомного батька.
Октавій народився в Римі 23 вересня 1963 до н.е. і походив із заможного і шанованого, проте замкнутого сімейства з міста Велітри. Його батько, Гай Октавій, перший член роду, що став сенатором, в 61 році до н.е. був претором і успішно керував Македонією. Його мати, Атія, була дочкою Юлії, сестри великого Юлія Цезаря. І ця спорідненість визначило кар'єру Октавія. Цезар виділяв юного Октавія з числа своїх родичів, покладаючи на нього особливі надії, зробив патрицієм і забезпечив його обрання понтифіком. Нарешті, через відсутність законного сина, Цезар у своєму заповіті оголосив Октавія своїм прийомним сином і спадкоємцем трьох чвертей майна.
Або перегляд відео - https://www.youtube.com/watch?v=u2ZWLiJkTEQ

Сьогодні ми обговоримо процес становлення Римської імперії  та проаналізуємо імператора Октавіана Августа як історичного та політичного діяча.
1.Другий тріумвірат
Після смерті Цезаря влада перейшла до рук сенату, який поквапився укласти з Марком Антонієм угоду: усі розпорядження Цезаря залишилися чинними, його вбивць було помилувано.
Невдовзі в Римі заявив про себе новий політичний діяч - родич Цезаря Гай Юлій Цезар Октавіан (Октавій), усиновлений Цезарем незадовго до смерті та названий ним у заповіті основним спадкоємцем.
У листопаді 43 р. до н. є. Октавій, Марк Антоній та намісник в Іспанії Лепід створили Другий тріумвірат, поставивши собі за мету покарати вбивць Цезаря. Через рік у Македонії тріумвірат переміг армію заколотників. Після цього Антоній залишився на Сході, а Октавій відбув до Італії. Згодом Октавій усунув від влади Лепіда та виступив проти Антонія, якому цариця Єгипту Клеопатра надала допомогу. У вересні 31 р. до н. є. між флотами Октавія та Антонія відбулася битва біля мису Акцій. Антоній зазнав поразки - його армія перейшла на бік Октавія.Переслідуючи Антонія, Октавій пообіцяв залишити Клеопатру царицею в Єгипті та захистити її дітей, вимагаючи натомість видати Антонія. Але Антоній і Клеопатра наклали на себе руки. 1 серпня ЗО р. до н. є. війська Октавія вступили в Александрію. Єгипет став
римською провінцією.
1.Як постав Другий тріумвірат і чому події 30-х років І ст. до н.е. новою громадянською війною?
Що таке громадянська війна?
Громадя́нська війна́ — військова боротьба за владу між громадянами одного суспільства чи країни або, рідше, між двома країнами, створеними на уламках раніше єдиної держави.
2. Чому правління Октавіана Августа називають принципатом?
Коли в 44 році відбулося вбивство Цезаря, Октавій здобував освіту в Аполлонії Іллірійськой. Він відправився до Італії і, дізнавшись, що став сином і спадкоємцем Цезаря, вирішив домагатися одержання небезпечної спадщини. Його позиції були дуже слабкі. Спадкоємець Цезаря був замкнутим вісімнадцятирічним юнаком, без досвіду і впливових зв'язків. Визнаний лідерцезаріанцев, Марк Антоній, захопивши гроші й архів Цезаря, відповів йому відмовою. Маючи в своєму активі лишефакт усиновлення Цезарем, Октавій негайно присвоїв собі ім'я Цезаря, роздав те що належало народу, згідно із заповітом Цезаря, гроші, причому з власної кишені, і влаштував за свій рахунок ігри на честь перемог Цезаря.Він був добрим організатором, який умів собі підбирати першокласних помічників. Розвиваючи основи нового ладу, закладені Суллою і Цезарем, Август створив державну систему, яка проіснувала близько трьох століть”
Робота з історичним джерелом (уривок сторінка 190-191)
2.Чому правління Октавіана Августа називають принципатом?
Робота з термінологією
Принцепс – сенатор, який був першим у списку сенаторів і мав авторитет та право першим висловлювати думку на засіданнях сенату.
Принципат – необмежена влада принцепса, з одночасним збереженням республіканських органів влади.
3. Якою була внутрішня та зовнішня політика Октавіана Августа
Після перемоги над Антонієм шлях до одноосібної влади для Октавіана був відкритий. Але переможець поводився надзвичайно обережно. Октавіан не був войовничою натурою, як, скажімо, Цезар. Він відзна­чався спокійним, розважливим характером, свої плани обмірковував довго й ретельно і тільки після цього приступав до їх виконання. Октаві­ан розумів, щореспубліканське правління має в Римі багато прихиль­ників і революційними методами усувати його небезпечно. Тому роз­почав поступову, непомітну перебудову держави.
Саме тому в 27 році до н. е. він несподівано заявив, що відмовляється від влади. Коли ж сенат почав просити його не вдаватися до таких дій, він запропонував поділити владу із сенатом. Сенат із вдячності надав Октавіану почесний титул «Август», під яким він став відомий в історії.
А́вгуст (лат. augustus) -«священний, великий») - титул римських імператорів
Август постійно наголошував, що він є не володарем, а тільки першим із громадян. Сенат надав Октавіану три поса­ди: проконсула(воєначальника), народного трибуна та верховного жерця. У нових списках сенаторів ім'я Октавіана стояло першим. Так він став принцепсом — найавторитетнішим серед сенаторів, тим, хто визначав порядок денний, головував на засіданнях.
Октавіан мав найвищу військову владу - імперій (звідси - «імператор»  як частина титулу принценса).
Тепер, ставши проконсулом, Август мав право командувати військом і навіть утримува­ти в Римі загони своєї власної охорони — преторіанську гвардію; як на­родний трибун він був недоторканним, міг скликати сенат і народні збо­ри, мав право «вето»; як головний жрець — наглядав за всім релігійним життям Риму. Крім того, Октавіан одержав титул «батька вітчизни», а як верховний головнокомандувач носив титул імператора. Він був прирів­няний до богів, і в провінціях йому споруджували храми. Шостий місяць римського календаря на його честь стали називати «Августом». Імператор Октавіан Август правив Римом від 3О р. до н. є. до 14 р. н. є. Римляни назвали його найщасливішим принцепсом. Він виправдав їхні надії. Октавіан роздавав гроші плебсу та землі легіонерам, відновлював храми й відбудовував Рим. Він піклувався про звичаї й шанував традиції римлян.
Маючи нову владу, Август узявся до розв’язання політичних проблем. Розуміючи, що продовження громадянської війни веде лише до подальшого ослаблення імперії та робить її беззахисною перед загрозою іноземного вторгнення, він зробив усе можливе для зміцнення стабільності в країні. Для виплати допомоги відставним воїнам, поселенцям у колоніях, Август використовував захоплені в поході скарби єгипетських царів. Завдяки регулярному надходженню з провінцій грошей і харчів добробут громадян Риму значно підвищився. Октавіан розділив місто на округи та квартали, запровадив нічну варту, організував пожежні команди.
Октавіан Август, безсумнівно, був неординарною особистістю. Але його політична велич перетворила особисте життя на трагедію. Навіть його шлюби були продиктовані суто політичними мотивами. Один античний історик якось сказав, що маленькі трагедії трапляються і малих будинках, а великі – у розкішних палацах.
Октавіан Август постійно наголошував, що він лише відновив Римську республіку. Але насправді він створив нову форму управління державою.
Римська знать підтримувала нові порядки, бо вбачала в них силу, здатну придушувати повстання рабів і припиняти громадянські війни. Нова держава стала називатися Римською імперією. Від часів Октавіана Августа всіх правителів Римської держави називали імператорами.
Август запровадив нові посади - префекта Рима і префекта преторіанської гвардії. Префекта Рима обирали із сенаторів, до обов'язків цього посадовця належало наглядати за порядком у місті. Префект преторіанської гвардії командував охороною імператора.Було підвищено платню солдатам і офіцерам. Чимало ветеранів осіли в провінціях і допомагали їх освоювати. Як головнокомандувач армії Август керував провінціями, де перебували війська (імператорські провінції). Він призначав намісників, які командували гарнізонами. Сенату для управління було надано спокійніші й розвинутіші провінції, їх називали сенаторськими провінціями.
За Октавіана Августа західний кордон досяг Атлантичного океану й пролягав по Рейну. Північні кордони сягнули Дунаю, де було створено нові провінції. Кордони на сході посунули до річки Євфрат та Парфянського царства, з яким імператор уклав мир.

Вправа «Редагування тексту»
Октавіан Август постійно наголошував, що він лише відновив Римську республіку. Нова держава стала називатися Римською______________.
Від часів Октавіана Августа всіх правителів Римської держави називали імператорами. Август запровадив нові посади – префекта Рима і __________________________. Було підвищено платню солдатам і офіцерам. Префекта Рима обирали із _____________. Як головнокомандувач армії Август керував ______________, де перебували війська(імператорські провінції). Він призначав ______________, які командували гарнізонами. За Октавіана Августа західний кордон досяг Атлантичного океану й пролягав по Рейну. Північні кордони сягнули __________, де було створено нові провінції. Кордони на сході посунули до річки Євфратта Парфянського царства, з яким імператор уклав мир.
Заповніть таблицю
Політика Октавіана Августа

Внутрішня
Зовнішня




1.Уклав мир із Парфянським царством.
2.Підвищив платню солдатам і офіцерам.
3.Керував імператорськими провінціями.
4.Завойовував сусідні території розширюючи свої кордони.
5. Створив сенаторські провінції.
6.Запровадив нові посади: - префекта Рима і префекта преторіанської гвардії.
Робота з картою (зовнішня політика)
Розгляньте відповідну карту в атласі та визначте території  Римської імперії, завойовані Октавіаном Августом , знайдіть нові провінції, які постали за часів його правління(Єгипет, Нумідія, Мавританія, Реція, Норик, Іллірія, Паннонія, Мезія, Галатія).

4. Які ідеї величі Риму втілюють в літературі та архітектурі
Августа звеличували не лише скульптори, а й історики, оспівували поети.Період його правління називають „золотою добою” римської літератури та культури.Найулюбленішими поетами його доби були Вергілій та Горацій. Вони стали придворними поетами і творили під наглядом Гая Цільнія Мецената.
Пропоную до перегляду -  https://drive.google.com/file/d/1OSH_UFUn_o6NCToN3Rj5sQI20WfGf-St/view?usp=sharing
Пригадайте, кого зараз називають меценатом?
Вергілій зажив безсмертя поемою «Енеїда». У ній він прославив свого покровителя Октавіана Августа, втіливши ідею його божественного походження. Горацій писав офіційні вірші-листівки, у яких звеличував Августа та складав «Сатири». За часів правління Октавіана жив видатний історик Тит Лівій-автор «Історії Рима від заснування міста».За часів Августа були збудовані численні храми. Він був покровителем мистецтва, літератури. Сам писав філософські, історичні трактати, складав вірші.
Одним із найближчих до Октавіана людей був Гай Цильцій Меценат — тонкий поціновувач мистецтва і славнозвісний покровитель поетів. Меценат не мав офіційної посади, але фактично був другою людиною в державі й правив Римом під час відсутності Октавіана.
Вергілій(70-19 рр. до Р. Х.) найвидатніший поет стародавнього Риму та один із найвизначніших поетів античної літератури, автор епосу «Енеїда», що оспівує легендарне походження римського народу.
Захоплювався любовної поезією, по духу був близький епікурейця. Найбільш великими твори - «Буколіки», «Георгіки» та «Енеїда».
Найбільшу славу і безсмертя Вергілію принесла історично-героїчна поема «Енеїда» (своєрідна римська «Іліада»). Поема була задумана ще під час створення «Георгік» і мала за мету возвеличення Октавіана Августа. Згодом Вергілій відступив від такої вузької мети й задумав написати героїчну поему, яка уславила б його державу, увесь римський народ.
Горацій(65-8 рр. до Р. Х.)  поет «золотого віку» римської літератури, разом з Вергілієм і Овідієм, один з найуславленіших авторів у всій світовій літературі. Горацієві «Оди» вирізняються художньою довершеністю та тематичним розмаїттям. Однією з перлин римської поезії є ода «До Манлія Торквата», присвячена римському ораторові, товаришеві поета. І хто б його знав зараз, якби не рядки Горація.
Овідій(Бл. 43 р. до Р. Х. - 18 р. н. е.), народився в заможній родині і ніколи не потребував, на відміну від Горація і Вергілія. Найбільшу популярність Овідія принесли «Любовні елегії», Які виражали не тільки щире почуття, скільки блискучу словесну розробку традиційних сюжетів. В елегіях міститься звернення не до конкретної жінки, як у Катулла, а до якогось ідеалізованого жіночого образу. Пізніше вони лягли в основу жанру любовного послання.
В епоху Августа творив один з відомих істориківантичності Тит Лівій. Він не був настільки блискучим дослідником, як Геродот або Фукідід, і по суті був кабінетним ученим, описував події, учасником яких не був. Лівій виявився блискучим переробником творів істориків минулих поколінь. Саме в його особі римська історіографія за рівнем зрівнялася з грецької. В основу викладу Лівій поклав дидактику, так як вважав, що історія повинна вчити людей морально удосконалюватися. Ті зразки людських особистостей, які він знаходив в історії ранньої республіки, були ідеалом для будь-якого римського громадянина. Мова Лівія визнаний вершиною латинської прози, «Молочної» латиною, яку в I в. н. е. змінить «Срібна» Корнелія Тацита. Стиль Лівія був дуже популярний в епоху Середніх віків та Відродження.
Будівництво епохи Августа.При Августі розгорнулося велике будівництво в Римі, який раніше представляв собою місто з вузькими вуличками, тісними площами, будинками в кілька поверхів, щільно заселеними бідняками. Август перетворив Рим в просторе мармурове місто,але практично ніщо з побудованого їм не збереглося. Найбільший храм Пантеон (Храм усіх богів) був першим великим будинком типу ротонди з купольним перекриттям, в якому знаходився світловий колодязь. Купол пантеону, що послужив віддаленим прообразом константинопольської «Софії», символізував небесне склепіння, місце проживання богів. Пантеон пізніше згорів, і нинішнє спорудження відноситься до початку II ст. н. е. Зараз це християнський храм.
При Титі (79-81) було побудовано найбільш велике спорудження ранньої Римської імперії - Колізей. Тут проходили грандіозні гладіаторські бої і цькування звірів. Споруда була пронизана ідеєю неможливості протистояння нової імперії.
V. Закріплення матеріалу
Гра «Хрестики-нулики»
Запитання:
1. Хто входив до складу Другого тріумвірату? (                                                   )
2. За якого правителя Римська імперія досягла найбільших розмірів?(                  )
3. Які риси допомогли Октавіану прийти до влади?
(Октавiaн Август мав ………………..характер, …………………..ставився до людей, був проти……………….., за д………………. Тому вiн мав популярнicть серед народу. З другого боку, вiн був хитрим i пiдступним, тому змiг перебрати на себе …….. ..) 
4.Чому Октавіан не став скасовувати республіканський лад?
(Октаві­ан розумів, що республіканське правління має в Римі багато прихиль­ників і революційними методами усувати його небезпечно. Тому роз­почав поступову, непомітну перебудову держави.)
5.Яке почесне ім’я сенат присвоїв Октавіану? (………….)
6.Як називається перший період Римської імперії? (      )
7. Що створив Октавіан для своєї охорони? (                                          )
8.Сенатор, який був першим у списку сенаторів і мав авторитет та право першим висловлювати думку на засіданнях сенату.(                            )
9.Чому період правління Октавіана Августа називають „золотою добою” римської літератури та культури?(Вергілій,Горацій,Овідій)
VІ.  Узагальнення  матеріалу
— Громадянські війни та другий тріумвірат закінчилися встановленням одноосібної влади Октавіана.
— Октавіан Август створив особливу систему державного управління —принципат: республіканські установи зберігаються, але влада належить принцепсу — першому сенаторові й першій людині в державі:
риси правління, які зовнішньо зберігали риси республіки :
* Сенат зберігався важливим органом  держави
*залишались виборні  консули, народні трибуни та інше
* багато посад Август займав не одноосібно, а з коллегами
риси нової форми управління :
* пожиттєві звання  Октавіана: принцепс, імператор ,посада  трибуна,
 * богаторазове призначення на одну і ту  саму посаду
* наявність преторіанців,  війск, підлеглих Октавіану.
* особистий контроль Октавіана над провінціями
* створення імператорської казни і карбування монети від імені Августа
* обожнювання Октавіана  
— Політика Октавіана була спрямована на зміцнення стабільності в країні та організацію управління завойованими землями.
— Проблемним-від часів Октавіана Августа - залишалося питання успадковування влади.
— Римська імперія в середині II ст. займала близько 100 тис. кв. миль. Це була дійсно світова держава.
VІІ. Завдання : & 44, завдання ст.193-194,вивчити терміни.
Розв'яжіть хронологічну задачу.
Як би відповів римлянин на запитання: у якому році почалося правління як імператора Октавіана Августа? Обчисліть, скільки років воно тривало? Рік заснування Риму, від якого римляни рахували своє літочислення-753 р до н.е.

Немає коментарів:

Дописати коментар